dilluns, 30 d’octubre del 2017

La ruta dels tres colls: Furka, Grimsel, i Susten. Suïssa. Switzerland. (IV).

Des de la fundació de la KWO (Kraftwerke Oberhasli AG) el 1925, s'ha creat en diferents etapes, un complex sistema de la central elèctrica: nou plantes, vuit embassaments (incloent-hi un llac natural), centenars de quilòmetres de tuberies, 150 Km. de túnels, camins, i també telefèrics. El funicular de Gelmer és el de major pendent d'Europa. Es va construir per facilitar la construcció del mur de l'embassament del Gelmersee (1860 m), i per la instal.lació de les tuberies que condueixen a la Central Elèctrica Handeck 1. Va ser inaugurat el 1926. La pendent promig és del 49.4 %, i la màxima del 106 %.

Cal esmentar així mateix el Laboratori Subterrani de Grimsel (GTS: Grimsel Test Site). Els treballs del Programa de Migracions de Radionúclids (RMP) es duen a terme a la galeria FEBEX, d'aquest laboratori subterrani. Es tracta de l'estudi i comprensió dels processos de migració de radionúclids en formacions geològiques, per a determinar llur idoneïtat com a barrera natural de futurs emmagatzematges geològics profunds de residus radioactius d'alta activitat. Com és sabut, els radionúclids o isòtops radioactius són elements químics amb configuració inestable que experimenten una desintegració radioactiva manifestant-se en l'emissió de radiació en forma de partícules alfa o beta, i raigs X o gamma.

Durant l'excavació del túnel d'accés a la Central Grimsel II (operada per KWO) el 1974, es va descobrir la part davantera de la Cova de Cristalls. Després d'una cuidadosa recuperació dels primers cristalls, aviat es va fer evident que la caverna era força més àmplia que la considerada inicialment. En poc temps va quedar sota el control del Govern. El seu contingut es composa principalment de quarsos (cristalls de roca). Molts d'ells, de fins a 20 cm. de llargada, són notables per llur transparència. Així mateix es troben gwindels. Els cristalls octaèdrics de fluorita rosa estan situats generalment a l'extrem superior dels cristalls de roca. S'han identificat un total de 12 tipus de minerals, entre ells: adulària, epidot, titanita, apatita, biotita, i milarita. Tant la cova de cristalls, com les instal.lacions del GTS, es poden visitar de mig Juny fins a mig Octubre.

 

Des de l'Hotel Grimsel Hospiz, situat just damunt del GTS, es pot gaudir d'una magnífica panoràmica, veient en primer terme els embassaments del Grimsel i l'Oberaar, i en l'horitzó llunyà els següents Pics: Vorderer Zinggenstock (2915 m), Hinterer Zinggenstock (3041 m), Vorderer Tierberg (3111 m), Gross Sidelhorn (2879 m), Desorstock (2871 m), Telleregrat (2848 m), i l'Uelistock (2886 m).

El trajecte de baixada del Grimsel comporta un seguit de curves molt tancades i de forta pendent. La ruta segueix per la vall de Hasli (Haslital), passant per Guttannen i arribant a Innertkirchen, població a on KWO té la seu principal. Prosseguint vers l'Est per la vall de Gadmen (Gadmental) s'assoleix el Coll de Susten.



Trajecte de pujada al Coll de Susten.  La carretera, construïda del 1938 al 1945,
 té un túnel de 300 metres de llargada que creua el Pass a 2224 m.



La gelera d'Steinen  (Steingletcher).


La Steingletscher.


El Sustenpass (2240 m).



Panoràmica des del Sustenpass.


Descendint del Coll de Susten, es poden contemplar 
 el Sustenhorn (3503 m),  i el Fleckistock (3416 m).


Emprenc el camí de tornada tot seguint la vall de Meien (Meiental), tot passant per els pobles de Wassen, Gurtnellen, Intschi, Amsteg, i Silenen. Finalment arribo a Erstfeld, un bonic poble on quasi bé sempre em quedo alguns dies.


Erstfeld.     El riu Reuss.



Erstfeld.     Cantó d'Uri.


Fotos:  Paulí Gispert.            Octubre de 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada